КУЛТУРНА И ОБРАЗОВНА ДЕЛАТНОСТ

Промоције књига и њихових аутора се већ деценијама одиграва у Народној библиотеци Смедерево - прво књижевно вече је одржано 1958. године у сарадњи са Клубом писаца Смедерево. Том приликом су своју поезију представили писци из Смедерева и Београда, а књижевник Миладин Марков је читао одломке из свог романа Хроника о заборављеном селу,33 Временом је то постао редован вечерњи програм, обично четвртком на Позајмном одељењу у 19 сати, препознатљив као Књижевни четвртак. Промоције не представљају само приказ одређеног дела, већ и упознавање са аутором и његовим целокупним опусом, уз учешће еминентних критичара, преводилаца, издавача. Поменућемо само нека од истакнутих имена српске књижевности која су гостовала у Народној библиотеци Смедерево: Десанка Максимовић, Владета Јеротић, Светлана Велмар- Јанковић, Милорад Павић, Матија Бећковић, Добрица Ћосић, Дејан Медаковић, Добрило Ненадић, Вук Драшковић, Гордана Куић, Љиљана Хабјановић-Ђуровић, Миодраг Павловић, Горан Петровић, Драгослав Михаиловић, Павле Угринов, Александар Гаталица, Иван Ивановић, Александар Тишма, Гордана Ћирјанић, Љубица Арсић, Владимир Кецмановић, Владан Матијевић, Драган Јовановић Данилов, Горан Гоцић, Радослав Петковић, Влада Арсић...

Чести гости врло посећених књижевних вечери били су завичајни аутори: Танасије Младеновић, Жика Јазић, Миомирка Нешић, Вера Хорват, Сања Домазет, Добривоје Станојевић, Моша Одаловић, Рале Дамјановић, Зоран Попадић, Небојша Јовановић, Горан Ђорђевић, Јовица Тишма, Радомир Милошевић, Жељко Ђурић, Небојша Јанковић, Наталија Карић-Слијепчевић, Мирослава Цветковић, Јасминка Надашкић, Јасминка Јасна Николић, Тамара Јецић и други.

На књижевним вечерима које организује Народна библиотека Смедерево не гостују само књижевници већ и књижевни критичари, новинари, научници, професори, уметници и друге занимљиве личности. На пример, у мају 2015. године америчка астронауткиња Марша Ајвинс (Мањћа Мпз) је на енглеском језику одржала врло посећено предавање и презентацију Прича о човековом путовању у Космос (А 5{огу о/Нитап 5расеЈИ§ћ() уз пројекцију фотографија и видео-снимака начињених током истраживања космоса.

Књижевне вечери се најчешће одржавају у простору читаоница Народне библиотеке Смедерево, али када тај простор није довољан због великог интересовања публике, књижевне вечери се организују у салама Центра за културу.

У Народној библиотеци Смедерево се на свим одељењима одржавају бројне трибине, понекад у виду тематских циклуса у редовним недељним или месечним интервалима. На пример, трибина Књта и вера је одржавана сваког првог четвртка у месецу, почев од 2011. године. На тим трибинама су свештеници разговарали са публиком о различитим егзистенцијалним и духовним питањима у делима светске и наше књижевности (мотив слободе, појмови живота и смрти, корени зла у човеку...).


Народна библиотека Смедерево

Књижевне промоције и трибине

У зависности од догађаја, они се организују на свим одељењима (Позајмно одељење за одрасле, Дечје одељење, Научно одељење, Одељење стране књиге, Завичајно одељење и Матично одељење са огранцима у сеоским месним заједницама). Кроз културно-образовне програме Библиотека популаризује културу читања, подстиче књижевно стваралаштво и представља нова сазнања из области науке и уметности. Програми нису намењени само корисницима библиотеке, већ целокупном становништву локалне заједнице, различитим образовним и старосним структурама.

Културно-образовни програми које организује Народна библиотека Смедерево су: књижевне промоције (последњих година устаљене као Књижевни четвртак, где се промовишу књиге и аутори), различите тематске трибине, предавања, Стиховизија, Читалачка значка, креативне радионице, Школа креативног писања и литерарни конкурси, обележавање значајних књижевних и других јубилеја путем тематских изложби и стручно усавршавање запослених.

Поред ових програма које Народна библиотека Смедерево организује самостално, она учествује и у програмима и манифестацијама других организација и установа у локалној заједници, републичких и међународних институција: Сајам поезије (у оквиру Међународног фестивала поезије Смедеревска песничка јесен), Светосавске свечаности, Ноћмузеја, Смедеревскајесен и програми за особе са инвалидитетом. Народна библиотека Смедерево у овим програмима учествује постављањем изложби, књижевним промоцијама, предавањима и другим видовима популарисања књиге и читања.

Александар Гаталица
новембар 2012.
Виолета Бабић
мај 2012.
Саша Гавриловић
јун 2012.
Марша Ајвинс
мај 2015.

Врх стране


Читалачка значка

Читалачка значка

Народна библиотека Смедерево велику пажњу поклања младима - само на Дечјем одељењу реализују се многобројне активности чији је циљ да привуку најмлађе читаоце, развијају читалачке навике код деце и подстакну њихову креативност. Такмичење за читалачку значку, које се традиционално одвија једном годишње, у оквиру Месеца књиге, организује се за ученике свих смедеревских основних школа још од 1978. године.35 Према задатом програму, ученици врше одабир књига које ће прочитати и обрадити у својим читалачким дневницима. Из године у годину, све је већи број оригиналних и креативних читалачких дневника који не само да садрже утиске о прочитаним делима, већ су израђени у врло маштовим формама (у облику дрвета на чијим се листовима налази текст дневника, свитака пергамента у кутији, корпе са воћем, сандука са благом...).

На завршној приредби проглашава се најбоља школа (са највише учесника) и 50 најуспешнијих читалачких дневника, који се представљају на посебно припремљеној изложби. Аутори тих дневника добијају бесплатно чланство за наредну годину, а најуспешније школе поклон у књигама. Сви учесници, аутори дневника добијају читалачке значке (беџеве) са ликом неког од знаменитих српских писаца, у чијем знаку протиче Такмичење. 36 Школа победница припрема свечани програм за завршну приредбу у којој учествују и писци за децу.

Читалачка значка
новембар 2014.
Дамјан Николић
2015.
Изложба
новембар 2015.
Читалачке значке

Врх стране


Стиховизија

Стиховизија

Стиховизија је такмичење у рецитовању на страним језицима које Народна библиотека Смедерево од 2009. године организујезаученике средњих школа. У почетку суу овомтакмичењу учествовали средњошколци Подунавског округа, али су већ након две године почели да се пријављују заинтересовани учесници и из других округа, те је тако Стиховизија постала програм ширег регионалног значаја.

Поред популаризације лепе књижевности и изучавања страних језика, Стиховизија доприноси ширењу мултикултуралности, омогућава учесницима да прикажу своје таленте и познавање страних језика и књижевности, као и да се упознају и друже са вршњацима из других школа и градова.

За учешће на овом такмичењу пријављује се у просеку 120 такмичара. До сада су пријављивани наступи на енглеском, француском, немачком, руском, шпанском, италијанском, чешком, словачком, мађарском, албанском, кинеском, шведском, латинском, румунском, македонском, турском, јерменском и јапанском језику.

По окончању такмичења, Народна библиотека Смедерево објављује публикацију Стиховизија у којој је сабран целокупан материјал коришћен током припреме и организовања овог догађаја, сликовна и текстуална грађа и прилози сакупљени током његове реализације, као и текстови песама које такмичари рецитују, на језицима на којима су оне изведене. Публикација садржи и Библиографију поезије на страним језицимау фонду Народне библиотеке Смедерево, на коју се у свакој следећој књизи надовезује БиблиоГрафија приновљених књта поезије на страним језицима. Књига је намењена библиотечким корисницима, учесницима Стиховизије, ученицима и њиховим професорима страних језика, колегама библиотекарима који ће можда пожелети да у својим библиотекама организују сличне програме, као и стручним круговима којима би могао бити интересантан њен библиографски део.

Стиховизија 4
новембар 2014.
Стиховизија 5
децембар 2013.
Стиховизија 6
децембар 2014.
Публикације
Стиховизије

Врх стране


Сајам поезије

Сајам поезије

Народна библиотека Смедерево и Међународни фестивал поезије Смедеревска песничка јесен, од октобра 2001. године организују Сајам поезије. На Сајму поезије се додељује награда Змај ОТњени Вук за најбољу песничку збирку на српском језику, објављену између два фестивала.

Досадашњи добитници награде Змај огњени Вук су: Срба Игњатовић, Слободан Ракитић, Драган Јовановић Данилов, Драган Лакићевић, Манојле Гавриловић, Драгомир Брајковић, Миодраг Павловић, Милица Јефтимијевић Лилић, Верољуб Вукашиновић, Обрен Ристић, Милосав Тешић, Ђорђе Сладоје.

У оквиру Сајма поезије приређује се, у сарадњи са Народном библиотеком Србије, изложба годишње продукције књига поезије на српском језику.

Учесници Сајма су истакнути песници, учесници и гости на Међународном фестивалу поезије Смедеревска песничка јесен, представници издавачких кућа и публика. На Сајму поезије 2011. године установљен је програм Свечаност даривања који је постао традиционалан. Том приликом инострани песници поклањају своје књиге Народној библиотеци Смедерево.

XI Сајам поезије
октобар 2011.
Милета Аћимовић Ивков
октобар 2012.
Даривање књигом
октобар 2013.
Изложба
октобар 2014.

Врх стране


Креативне радионице

Креативне радионице

Једна од најзаступљенијих програмских активности Дечјег одељења су креативне радионице које се организују за предшколце и ученике основних школа. Годишње са одржи и по двадесет радионица, планираних тако да се њима обухвати што већи број едукативних садржаја и интересантних тема (географске, етнолошке, верске радионице, радионице са децом предшколског узраста). Сви садржаји су брижљиво осмишљени тако да омогуће деци да искажу своју креативност, стичу конкретна знања и способности и разијају социјалне вештине. Са великим ентузијазмом радници Дечјег одељења припремају и израђују потребни материјал и реквизите (прибор за цртање, вајање, комаде текстила и др.). У радионицама учествује велики број деце, а зависно од теме и родитељи и наставници.

Педагошко-психолошка
радионица
„Еликсир толеранције II“
април 2014.
Етнолошка радионица
„Бадњи дан и Божић“
децембар 2012.
Географска радионица
„Елементарне непогоде“
јануар 2013.
Креативна радионица
„Васкрс“
април 2010.

Врх стране


Литерарни конкурси

Литерарни конкурси и школа креативног писања

Литерарни конкурси на задате теме се расписују периодично, одређеним поводима (на пример, Светосавски литерарни конкурс за ученике основних и средњих школа Подунавског округа). Најбољи радови се представљају публици.

Један од едукативних програма којим се подстиче стваралаштво код младих је Школа креативног писања Орфејевим трагом која омогућава развој стваралачих потенцијала, подучава конкретним вештинама писања и писаног изражавања и пружа модел за квалитетно провођење слободног времена. Она омогућава полазницима да преко једног модерног, маштовитог и занимљивог програма савладају вештину писања кратких прича и романа. Програм је намењен деци узраста 11-14 година и одвија се на Дечјем одељењу. Полазници се упознају са жанровима и основама лепог писања, уз помоћ професора српског језика.

Светосавски литерарни
конкурс
јануар 2015.
Светосавски литерарни
конкурс
јануар 2016.
Школа креативног
писања
„Орфејевим трагом“
фебруар 2015.
Школа креативног
писања
„Лепо је волети“
март 2015.

Врх стране


Изложбе

Изложбе

Изложбе се постављају да би се приказало богатство и разноврсност фондова којима располаже Народна библиотека Смедерево. На њима се представљају књиге (белетристика и стручна литература), часописи, новине и некњижна грађа. Изложбе се организују и поводом годишњица рођења или смрти знаменитих писаца или годишњица значајних историјских догађаја. Оне представљају јединствену прилику да се шира публика упозна са библиотечком грађом, књижном и некњижном, кој а се чува у посебним условима (старом и ретком књигом, завичајном грађом и легатима). На пример, изложба старе и ретке књиге на којој су посетиоци могли да виде најстарију штампану књигу коју Библиотека поседује - Дантеову Божанствену комедију издату у Венецији 1544. године.

Изложбе књига се организују на свим одељењима Библиотеке и у њеним огранцима током целе године. За сваку изложбу се израђује штампани каталог или водич и плакат. За значајније и веће изложбе се поред изложбених витрина користе панои и/или аудио-визуелна средства (мултимедијалне изложбе). Једна од таквих је била изложба Андрић - наш нобеловац 2005. године, праћена каталогом са библиографским описима. Поводом Нушићевих дана и Дана Народна библиотеке Смедерево организована је изложба Дајте ми живота, ја још нисам казао последњу реч ’ — Нушић и Смедерево, праћена видео-снимком Нушићеве Госпође министарке. Изложба Лепота ће спасити свет: Фјодор Михајлович Достојевски, постављена у мају 2011. Године, такође је била праћена видео-пројекцијом

Поред самосталних изложби, организују се и изложбе које су пратећи програми других дешавања, у сарадњи са другим институцијама (Сајам поезије, Светосавске свечаности, Смедеревска јесен). Библиотека понекад организује изложбе својих књига у другим установама. На пример, 1975. је организовала изложбу Штампана књига од 1850. до 1868. у Музеју у Смедереву а 1970. године покретну изложбу књига по смедеревским фабрикама38.

Такође и друге установе организују своје изложбе у простору Народне библиотеке Смедерево - изложба пожаревачког Архива (Архивска Грађа 19. века) 1957. године, изложба енциклопедијских издања Југословенског лексикографског завода из Загреба 1969. године, изложба Издавачка делатност манастира Рукумија, годишња национална продукција књига из Народне библиотеке Србије, минијатурне књиге из Одељења посебних фондова Народне библиотеке Србије (Књига на зрну грашка).

Интересантан је податак да су у простору старе библиотеке организоване и изложбе слика: изложба младих савремених београдских сликара је организована 1958. године у читаоници Библиотеке. Изложби слика, скулптура и графике Подунавске ликовне групе Пролеће 70 је одржана 1970. године. Шеснаесторо аутора је изложило 36 радова, а учествовали су и смедеревски аутори, међу којима су били и Наталија Карић и Селимир Селе Јовановић. Изложба слика галерије Сава Шумановић из Шида организована је1971. године, поводом Смедеревске јесени.

Библионет
јун 2013.
Изложба
„Михаило Аврамовић“ и
„Смедеревски задружни
правац“
јануар 2016.
Изложба
„Антон Павлович Чехов
„Руска душа“
април 2010.
Изложба
„Јесен је скитница
од жутих трава“
септембар 2011.

Врх стране


Стручно усавршавање

Стручно усавршавање

Народна библиотека Смедерево реализује различите видове едукације библиотечких радника организовањем стручних семинара и предавања која држе еминентни предавачи, стручњаци из области библиотекарства. Континуирана едукација радника Библиотеке се такође спроводи и учествовањем на конференцијама, предавањима, семинарима, курсевима и трибинама које организују друге библиотеке, са циљем да се библиотечко пословање побољша и осавремени а услуга која се пружа корисницима постане још квалитетнија.

Стручно усавршавање
април 2014.
Стручно усавршавање
април 2015.
Стручно усавршавање
мај 2012.
Акредитовани семинар
„Подстицање читања
код деце и младих“
децембар 2015.

Врх стране